Kali ni aku nak share resepi sambal kacang arwah mak. 16 Jun lepas which is seminggu lagi nak raya, kami semua buat keputusan nak masak 'ngunjung'. Kalau orang Johor mesti tau apa masak ngunjung ni kan. Masak ngunjung ni maknanya kita bagi masakan raya macam rendang, ketupat kepada jiran2 atau teman2 rapat tanda meraikan Hari Raya. Saja buat awal seminggu sebab nanti raya tak penat dan boleh buat lauk buka puasa kan. Kali ni aku buat 1 periuk besar. Ayam rendang pulak 8 ekor. Ha banyak kan. Mau lemah gemalai di pagi raya kalau masak sehari sebelum raya!
Actually ni picture sambal kacang yang campur ayam. Laki aku suka, so dia suh aku masukkan ayam, actually resepi sama je.
Gambar sambal kacang tak sempat snap sebab dah habis.
*Resepi ni dapat dalam 1 periuk sederhana sambal kacang.
Bahan Utama:
1)1 labu bawang besar yang dihiris , diketepikan untuk menumis nanti.
2)500g Kacang Tanah yang di goreng dan kemudian diblend dengan air. Ketepikan. *Goreng kacang tanah ni kena selalu gaul ye. Agak-agak dan meletup-letup, tutup api.
3)1 sudu besar gula melaka
4)1 sudu besar air asam jawa
5) 2 sudu kecil garam
6) 2 senduk gula pasir
7) Perasa
Bahan yang diblend: