Tuesday, June 20, 2017

Resepi Sambal Kacang Gerenti Sedap

Assalam

Kali ni aku nak share resepi sambal kacang arwah mak. 16 Jun lepas which is seminggu lagi nak raya, kami semua buat keputusan nak masak 'ngunjung'. Kalau orang Johor mesti tau apa masak ngunjung ni kan. Masak ngunjung ni maknanya kita bagi masakan raya macam rendang, ketupat kepada jiran2 atau teman2 rapat tanda meraikan Hari Raya. Saja buat awal seminggu sebab nanti raya tak penat dan boleh buat lauk buka puasa kan. Kali ni aku buat 1 periuk besar. Ayam rendang pulak 8 ekor. Ha banyak kan. Mau lemah gemalai di pagi raya kalau masak sehari sebelum raya!


Actually ni picture sambal kacang yang campur ayam. Laki aku suka, so dia suh aku masukkan ayam, actually resepi sama je. 
Gambar sambal kacang tak sempat snap sebab dah habis.
*Resepi ni dapat dalam 1 periuk sederhana sambal kacang. 

Bahan Utama:

1)1 labu bawang besar yang dihiris , diketepikan untuk menumis nanti.
2)500g Kacang Tanah yang di goreng dan kemudian diblend dengan air. Ketepikan. *Goreng kacang tanah ni kena selalu gaul ye. Agak-agak dan meletup-letup, tutup api.
3)1 sudu besar gula melaka 
4)1 sudu besar air asam jawa
5) 2 sudu kecil garam
6) 2 senduk gula pasir
7) Perasa

Bahan yang diblend:


2 atau 3 labu bawang besar , Kalau bawang nye besar2, guna 2 labu jer.
5 ulas bawang putih
25 tangkai cili kering
1 sudu kecil jintan manis (yang telah disangan)
1 sudu besar ketumbar (yang telah disangan)
2 sudu besar udang kering
7-10 ekor ikan bilis *Lebih lagi sedap.

Cara-Cara:

1) Tumis bawang besar yang dah dihiris tu sehingga garing.
2) Kemudian masukkan bahan-bahan yang sudah diblend tadi.


3) Kemudian, kita tumis sehingga naik minyak.
Kena selalu gaul sebab dia mudah berkerak kat bawah.
Jaga-jaga dia senang merecik.!





Ni dah naik minyak sikit.

4) Bila dah garing, masukkan kacang tanah yang dah diblend tadi.

Masak lagi dalam 10-15 minit, tambah air ikut kepekatan yang disukai. Ha jumlah air a little bit tricky. Kalau tengok macam sedang je kepekatannya, kena tambah air sikit ya. Sebab, bila sejuk die semakin pekat, so kena cairkan sikit je dari jangkaan kepekatan kita. 

Teruskan menggaul dan masukkan air asam jawa, gula melaka, garam, gula dan perasa mengikut citarasa. InsyaAllah sedap beb. Tak rugi cuba! Buktinya, LICIN!

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

hi

Contact Form

Name

Email *

Message *