Sunday, July 14, 2013

Resepi Doh Piza Mudah.

Alhamdulillah, masih dipanjangkan umur sekaligus dapat merasai semula Bulan Ramadhan yang penuh barakah ini.. Ameen.

Harini sudah masuk 4 Ramadhan. Semakin  hari semakin letih dan lesu bila menjelang waktu berbuka. (ia ke?, ke aku sorg je begitu?)

Nak di pendekkan cerita, En. Suami request mini piza untuk side dish berbuka puasa tadi.



-Resepi ni tak masuk karipap yang sebiji tu ye. sekian-
Resepi saya ni asal dapat 10 keping, masa pic ni di'snap', dah tinggal 2 keping.

OK.
Ni resepinya. (Sangat mudah, ok!)


BAHAN-BAHAN:
350g tepung gandum ( Aku tau ada yang malas nak timbang2...aku pon sama mcm ko!)
1 sudu besar minyak zaitun, but i change dengan minyak jagung.
2 sudu besar gula. (xde dlm resepi pun, aku saje add)
1 sudu kecil garam. (xde dlm resepi pun, aku saje add)
1 bungkus yis mauripan.
200ml warm water.

CARA-CARA:
Masukkan semua bahan-bahan SEKALI HARUNG ke dalam sebuah tapaware, then tutup dan GONCANG tapaware tu.
Goncang sampai agak2 die dah membulat sikit. ( Aku rase LEBIH KURANG 30x GONCANGAN)

Lepastu uli sikit doh tu, agak2 nampak cantik je, rest kan dlm 1 jam.
Die akan naik 2x ganda.
Then bahagikan kepada 10 bahagian, tipiskan (WHat??) maksudnye bulat2kan jadi macam bentuk piza mini di atas loyang yang sudah disapu sedikit minyak, then rest kan doh 10 minit lagi.
Pahtu panaskan oven 190 deg, sambil tu hiaslah ape2 benda yang nak diletak atas doh...ikot suka hampa la yer,,

Last sekali bake the piza dalam 12minit je...
FINISH.

SELAMAT MENCUBA!

P/S: PIZA KU ITU NAMPAK X MENARIK, TETAPI PERCAYALAH, MEMANG LEMBUT TARAF BAKERY SHOP TAU!
MAKAN SAMBIL MENJILAT PINGGAN!

Contact Form

Name

Email *

Message *