CLICK HERE TO GO TO MY FACEBOOK! »

Monday, August 5, 2013

Resepi Durian Crepe Mudah Versi Faizah

Assalamualaikum,

Tanggal 25 Ramadhan Hari ini, Sabtu, sekejap jer dah nak Syawal.
Tak terasa kelambatan masa berlalu.

Semoga kita semua beroleh manfaat sepenuhnya di akhir2 Ramadhan ini. AMEEN.

Harini mood nak buat Durian Crepe kerana balance durian masih tercegat di dalam freezer dan dek kerana aku suka makanan lemak2 masin manis neh ;
So setelah menggoogle sejak malam kelmarin, maka terhasillah gabungan resepi cik Google dengan resepi olahan diriku sendiri.

MUDAH BANGET! Katenye...


Nilah rupanya....senget benget rupe die...maklumlah ..1st time katenye...
tapi rasa die beb...fuhh! sekejap je licin ni tau!
Masa berbuka haritu, lepas makan kurma, kami semua terus makan ni, hilang teros dari pandangan.
Scary kan..ko ader?
Muahaha..
Dan yang paling aku suke, cream die xpayah guna whipping cream or cream cheese pon. mudah sangat!
_____________________________________________________

Bahan Filling Cream: 

4 biji kuning telur
2 cawan susu segar/full cream
2 sudu teh esen vanilla 
1/2 cawan gula
secubit garam
2 sudu besar butter 
Isi durian dalam 10-12 ulas saiz sederhana
2 atau 3 sudu besar tepung jagung (ikut kelikatan. dan bahan ni mestilah bahan terakhir di masukkan)



Ni lah pastry filling creamnye.

Cara2nya:

Masukkan kesemua bahan kedalam periuk kecuali tepung.
Kemudian panaskan atas dapur, api kecik je tau.
Ia perlu sentiasa di kacau.
Pastu agak2 dah mula nk berwap, masukkan tepung jagung ssatu sudu dulu..then tengok kalau agak2 lembik, tambah sesudu lagi tepung jagung.
Kemudian, agak2 kelikatan yang seswai untuk dibuat inti, dah siapla maknanya tu!
Kalau macam lembik meleleh je, tambah tepung jagung lagi... 

_____________________________________________________

Bahan kulit tepung:

1 sudu teh esen vanillaa
sedikit pewarna kuning
50g tepung gandum
1 biji telur (basuh ye)
3 sudu kecik butter dicairkan
1 sudu besar tepung ubi
2 sudu besar gula halus
140ml air
40ml fresh milk

Cara2nya:

Gaul je semua bahan diatas dengan whisk.


Nilah adunan tepung kulit die tu.


Tuang dalam kuali nonstick agak2 dalam sesenduk seperti diatas, dan ratakan dengan bontot (ops maaf) senduk tu.




Ha this is the tricky point,
Jangan sesekali terbalikkan 'lempeng' tu di atas kuali, sebab kita nak  die punya upside jadi lapisan luar crepe kite nanti...smooth jer, cantik kan? ahaks.
So masa angkat letak ke dalam pinggan, terus terbalikkkan macam dalam pic ni.
Kemudian, terus isi filling dan lipat kiri n kanan, tekan sikit ujung die, n lipat atas bawah..
SIAP 1...

Ha macam tu jer.
senang kan?
tapi kene peka jagn lama2 sngt atas dapur..nanti melebor ;)

Saya plan nak buat cream filling die siap2 senang kalau ade tetamu nak datang beraya nanti,
tinggal wat lempeng nye je kan ;P

Lagi 1, lempengnye jangan diletak bertindih2, nanti melekat!

SELAMAT MENCUBA!
DAN SELAMAT HARI RAYA!

0 comments:

Post a Comment