Monday, October 29, 2018

Pengalamanku Hamil Bayi Melintang, Pengalaman Pusing Baby (ECV) Transverse Lie

Assalamualaikum semua,

Iza nak share pengalaman buat ECV (pusing baby melintang) kat Hospital Kluang, Johor. Semoga dapat membantu ibu-ibu yang bakal melalui proses ECV. Semoga Dipermudahkan.




Hi saya baru jer keluar ni 


35 minggu 6 hari (18 Sept 2018)


Kepala baby belah kanan, so terus doktor BT call Hospital Kluang.
Sebab iza tanya bila boleh buat ECV. Doktor terus call Hosp Kluang untuk confirmkan date so appointment seterusnya ditetapkan pada 25 Sept 2018 (36 minggu 6 hari).

36 minggu 6 hari (25 Sept 2018)

Masa ni appoinment dengan pakar di wad O&G. Oleh sebab first time: Free. Kalau 2nd time dan seterusnya, RM5 setiap kali datang. Ok mula-mula, nombor Iza dipanggil, masuk 1 bilik ni, die cek blood pressure, berat badan dan air kencing. Lepas tu tunggu lagi. Bilik kedua barulah kita jumpa doktor pakar.

Scan

Masa ni doktor terus scan, doktor cek semua, uri cantik kata die, uri atas, air ketuban cukup, so boleh proceed ECV. Oleh sebab harini iza tak puasa dari 2 pagi malam sebelumnya, so ECV di tangguhkan kepada esok hari. Doktor terangkan risiko ECV. Antaranya:


1- Jika selepas ECV baby berjaya pusing, dan tiada apa-apa kesan sampingan pada baby dan ibu, contohnya blood pressure ibu naik ke, blood pressure baby turun ke, atau pun uri lekang ke, atau pun tiba-tiba ada contraction ke, kalau tak ada semua tu, Iza boleh balik rumah.


2- Tapi kalau selepas ECV baby berjaya pusing, tapi ada kesan kat atas tu, so kene terus emergency caesar.


3- Jika selepas ECV baby TAK berjaya pusing, terus set caesar date. 


4- Jika selepas ECV baby berjaya pusing, tapi kedudukan baby patah balik, set date untuk caesar juga.


Masa ni berdebar jangan cakapla. Dua2 anak memang normal, tak pernah terlintas kena caesar, so lepas cek , Iza dengan hubby balik rumah. Iza pun Google la pengalaman2 orang lain yang caesar, berdebar, nervous , sedih pun ada uolls.. uwaa.


Lepas tu doktor tambah lagi:


Proses ECV memerlukan kita puasa at least 6 jam so kena puasa stat 2 pagi.


Appoinment esok pada jam 8 pagi.


Masa nak buat ECV, nanti doktor akan masukkan ubat pelembut rahim, kesan sampingan ubat tu, ialah kita akan rasa berdebar2 macam lepas joging. Ok Noted doktor!

37 minggu (26 Sept 2018) ECV day


Appointment jam 8pagi. Iza dengan hubby dah sampai jam 7.50 pagi terus ke Dewan Bersalin sebab proses ECV dilakukan di sini.
Tukar baju warna pink sebab kemungkinan2 lain akan ada kan, so standby je kalau kene admit wad. Perasaan Iza masa ni bercampur baur, nervous, lega, syukur, takut, gembira, sedih, semua ada.

Mula-mula seorang doktor Cina lelaki ambil darah 1 tiub kecil.
Lepas buat CTG (cek jantung baby) dalam 50 minit.
Timbang Berat badan
Cek tekanan darah Iza
Cek jantung Iza
Scan baby : Iza kene scan dengan 3 orang doktor berbeza, mula2 doktor pelatih, lepas tu 2 orang doktor pakar. Dieorang confirmkan lagi kedudukan baby dan uri, dengan jumlah air ketuban. Sebab kalau air ketuban sikit pun tak boleh buat ECV. Masa ni scan berat baby 3.2kg-3.4kg.

Siap semua ni jam dah dekat pukul 10 pagi, Semua result ok, membenarkan proses ECV dilakukan pada hari ini juga. Perut Iza dah berkeroncong dah masa ni, lapar weh.

Pukul 10.15 pagi buat ECV

Doktor 3 orang. Sorang lelaki Malay, sorang Cina perempuan, sorang lagi indian perempuan. Yang pusingkan baby ialah doktor lelaki, Doktor Syazuan tak silap namanya. Sebelum tu Iza ada tanya doktor Syazuan, "berapa persen sebelum ni yang doktor berjaya pusing?"
Dengan konfiedennya die jawab "100%". 

Ok Iza sedikit lega, sebab Iza banyak dengar dan baca cerita ngeri2 je pengalaman ECV dieorang. Ya Allah nervous jangan cakap, kita risaukan baby, betul tak? sebab keputusan nak buat ECV pun pada tangan kita kan, bukan doktor. Doktor hanya terangkan dan suggest, dan kita yang buat keputusan.


Masa ni kepala baby belah kiri, kaki baby belah kanan. 
Doktor masukkan ubat lembutkan rahim, so mulalah kesannya Iza rasa, dada berdebar2 dan badan menggigil2 kesejukan. Serta-merta doktor pusingkan baby. Masa doktor cari kepala baby tu rasa sakit sikit, tapi masa pusing tu tak sakit pun. Sekejap je die buat, dah settle. 
Alhamdulillah berjaya memusingkan kepala bayi ke bawah.


Lepas tu buat lagi CTG lagi ( 20 minit ) untuk pastikan baby tak ada apa2 effect.
Mula-mula heartbeat baby tinggi, pastu rendah tapi masih dalam range, doktor kata baby masih terkejut. Hihi.
Masa ni Iza masih rasa berdebar2 kesan ubat lembutkan rahim tu, tapi dah kurangla, tangan pun menggeletar, tak tau la sebab kesan ubat atau sebab kelaparan. haha.

Rehat


Lepas tu doktor dan nurse suh pegi 'buka puasa' cepat2, masa ni dah pukul 10.45 pagi lebih kurang. Ya Allah lapar gila. Haha. Makan pun dekat ruang menunggu je, tak boleh keluar. Alahai, baru je nak keluar makan. Excited sebab dah berjaya pusing baby, Syukur Alhamdulillah.


Balik Rumah

1.30ptg nurse panggil dah boleh balik. Yay. Alhamdulillah. Nurse bagi tarikh 38W (next week) untuk appointment dengan O&G. Untuk tengok sebarang kemungkinan di atas. Tapikan, Iza rasala, balik tu masa solat Asar , kepala baby Alia dah kat tepi semula. huhu.....

Nanti Iza share pengalaman seterusnya ya. 

- Nanti iza share pengalaman caesar eh. Dah post out boleh baca SINI.

Thursday, September 13, 2018

Ni dia resepi Kway Teow Ladna Sedap dan Mudah

Assalamualaikum 

Harini iza masak Kway Teow Ladna resepi dari Youtube, lepas tu iza ubah suai ikut tekak dan stok kat rumah.

Sorry tak ada gambar atau video sebab tak plan nak share resepi ni. InsyaAllah next time ya.




Tak sangka encik suami puji menggunung. Ingat nak merajuk hal semalam ( yang ni x boleh cerita ) haha, sekali tak jadi nak sambung merajuk. (Suami2 kat luar tu boleh tiru tips ni,haha)
.
Iza nak share ni untuk para isteri yang nak masak masakan yang mudah, muai dan sihat.



Encik suami makan bekal kway Teow Ladna di tempat kerja.
.
Bahan-bahan

1-Kway Teow 1kg - gaul dengan 2 sudu besar kicap lemak manis, 2 sudu besar kicap pekat, 2 sudu besar sos tiram- lepas tu goreng dengan 3 sudu minyak sehingga kway teow lembut dan sedikit garing- angkat dan masuk kat pinggan ( dah tu kat mana lagi kan? ) haha

2- Bawang putih (blend) 1 labu
3- Ayam dada 4 ketul
4- Kaki ayam 2 ketul (lebih byk lagi sodap)
5- Sawi 4 atau 5 sekawan (sekuntum atau segenggam entahla ek, sepokok kot)
6- Kiub pati Ayam Maggi 2 ketul
7- Kiub pati Lembu Maggi 1 ketul
8- Karot sebatang
9 Tahu optional
10- Garam 2 sudu kecil
11- Telur 3 biji
12- Bancuhan tepung jagung 3 sudu besar (bancuh dengan air masak suhu bilik)

Cara-cara

1-Tumis bawang putih sehingga naik bau, minyak sikitttt je, tumis jangan sampai bawang tu garing tau, sampai bau die keluar je terus masukkan air dalam 4 atau 5 cawan. 

Air ni suka hati korang la nak banyak mana, agak2 cukup utk sekilo kway teow tu ye.

2- Lepas tu masukkan kaki ayam.

3-Dah biar mendidih dalam 3 minit, masukkan dada ayam, karot, tahu (iza guna tahu frozen yg dah goreng tu, die mcm lopong je dlm nye, ringan), sawi dan sayur2 lain yg korang suka contohnya brokoli dan jagung muda. Letak udang dan sotong lagi sedappp!

4- Bila mendidih dalam 3 minit, masukkan garam. Lepas tu masukkan tepung jagung sambil gaul, kene terus gaul tau! Kalau tak gaul masa saing2 masukkan tepung ni, nanti masa kuah sejuk kuah akan berketul2 kang geli nak makan. Hahahhaaa.

5- Lepas tu terus masukkan bancuhan telur yg telah dipukul kat luar tadi - tuang jangan setempat, tuang tu mcm tuang 1 kuali tu , paham x? pusing2 Haha- Lepas tu JANGAN gaul dulu- biar 30 saat mcm tu, then gaul2 manja jer. 

6- TUTUP API dan siap ;-)

7- Lepas tu hidang - amek kway teow dulu, lepastu tuang kuahnya dan baca doa makan. Lepas tu ngap ler.

SELAMAT MENCUBA!

Tuesday, September 11, 2018

Wajib Cuba Makan di Restoran Big Food F&B Nong Chik, Johor Bahru

Assalamualaikum

Kali ni Iza nak review sikit Big Food F&B cawangan Nong Chik, Johor Bahru.,orang lain dah selalu datang sini tapi kami first time datang sini atas hasil Google reviewer bagitau sedap3, so baby pun memanggil2 nak makan sini. (Baby jugak kena) Hihi.

Buka : 3 petang - 11.30 malam. Hari Isnin tutup.







Ni pintu masuk bahagian bawah Big Food F&B.



Ni tangga belah tepi restoran (sebelah luar). 
Kami plan nak makan di tingkat atas, so kena lalu sini. Tapi kalau parking kat belakang kedai, tak perlu naik tangga ni sebab terus je nampak pintu masuk ke tingkat atas.



Masuk je hubby terus pilih meja depan kaunter ni. Ha dahsyat kan. (Senang nak panggil kot) hahhaha. Padahal banyak je seat luar dalam, aircond ke open-air ke kat atas ni. 





Ni menu Big Food F& B

Kami order:
Chicken Chop
Lamb Chop
Chicken Wing
Air Bandung
Teh Ais





Muka bosan sambil tunggu makanan.



Ni area air-cond tingkat atas.
(Aina yang amek gambar ni, staff dgn cust kat belakang ni ketawa je sebab kami ni macam jakun noo asik begambo jer,hahahaha)
Habis, nak buat ape lagi kan? hahaa

Kami sampai jam 3.15 petang, rasanya separuh dari meja2 kat sini dah occupied. Termasuklah tingkat bawah. So sesiapa nak datang peak hour better call for reservation dulu la. Iza ingt pukul 3 ni tak ramai, skali......








Kami selfie selfas dulu sementara tunggu makanan.
Tunggu pun tak lama, servis laju je walaupun ramai. Thumbs up.
Cuma 1 je Iza komplen : Die salah bagi air, Teh Ais jadi Teh O Ais. haha. Tapi simple je, dieorang tukar la. Kami paham customer ramai kan. Hihi.



Ok Chicken Wing sampai dulu. Ni untuk Aina tapi semua ngap.Hihi


Ni dalam hati " bila lah lamb chop aku nak sampai, kenapa Aina dapat dulu?" 
hahahaaha hawau.



Sedap sangat ke Na? hahah






- Chicken Wing -
Portion besar.
Aina share dengan Abi die pun kenyang gila kata Abi.
Mashed Potato die sedap
Overall 4.5/5 bagi Iza


Ok ni Chicken Chop Anis.
Portion besar.
Semua sedap. huu.
4.9/5 bintang
Boleh repeat lagi ni.


Beria Anis pakai sudu.


Kata Anis 'sedap!'


Tengokk, last2 pakai tangan je senang. hahahaha
Salad pun habis tau Anis makan, punyalah sedap tu, sampai salad dalam pinggan mama die pun die cokang.



Lamb Chop untuk Mama


Ok last skali sampai ialah Lamb Chop mama 
Portion besar (tak abis pun, siap tapau bawa balik)
Serius sedap !
5/5 bintang Iza bagi


Anis mintak salad mama, "mama, nak mintak salad tu sikit boleh?"


Ni bukan muka serius, ini muka tahan lahap namanya. serius sedap weh.hahahaha

Hubby tak nak order kata die, nanti tak abis, so hubby makan share2 dengan kami itu pun tak habis ko tau?!


Semua RM66
Berbaloi la jugak bagi Iza.
Sedap dan banyakkkkk.


Ni picture selepas kejadian.
Dah la bulat, makin bulat aku ni.haahaha
(Lagipun tengah preggy 34week ni) Alasan kan..
Tak pe pantang nanti aku nak diet betul2!!
Doakan ye!

Sekian.

















Monday, September 10, 2018

Macam ni rupanya Thai Food Fair in Johor Bahru 9 Sept 2018 - Larkin Sentral

Assalamualaikum 

Harini iza berjaya pujuk hubby pergi Thai Food Fair Johor Bahru. Ni semua gara2 Facebook sebab benarkan penganjur promote event ni, lepas tu keluarkan kat ‘news feed’ aku, dah la aku ni suka di’feed2’kan!, hahahaha.
Iza ni kalau dengar Thai food mesti terbayang lokcin. 
Mengimbau kenangan sangat tau lokcin ni buat  iza. Mengimbau kenangan masa belajar 4 tahun kat Perlis dolu. Heaven sangat food kat Perlis ni bagi iza, memang jakun la. Haha. Mungkin ada jugak reader yang rindu lokcin macam iza? (Jom buat grup whatsapp hahhaahaha)
.
Yela asal Johor, lepas belajar pun duk Johor. Kat Johor iza tak jumpa lokcin lagi setakat ni, kalau ada sesiapa tau ada orang jual lokcin kat sini bagitau iza tau! Nanti iza belanja, hahaha hawau.
.

Ok iza beli Yang ni - RM4. Iza panggil lokcin, tak tanya pulak seller tu nama dia ape.
Kuah aka sambal die sedap gilerr, dah la beso, makan 1 pun kenyang. 

Actually iza beli 3 cucuk (berlainan jenis), tapi yg sempat snap pic sebatang je. Sebab dah gelojoh sangat nak makan “ alah makan jela dulu, lapo ni, amek gambor nanti2 jelah” , sampai ke sudah, siap sedawa terus lupa nak amek gambor. hahahahaiii


Nilah dia 3 jenis lokcin yang iza beli.
Besar weh, sedap!



Nasi Ayam RM8.

Rasa die so-so, mungkin Nasi Ayam Thai memang rasa gini kot. Sos die warna macam kicap cair, tapi rasanya macam masam2 gitu. Sup die jernih je macam tak ada rasa yang kuat.
Ayamnya Hubby nak ayam goreng. Ayam original die tak bergoreng pun, cuma hubby tak suka ayam macam ala2 rebus tu, die muak, so ganti dengan ayam goreng. Harga sama je.
.

Lagi 1 kami beli Keropok ikan yang jenis garing, RM2 sekali dengan sosej besar RM4. Mahal sikit la dari lokcin, tak tau la kenapa, rasa pun kureng sikit dari lokcin, xde sos pun. huuu.

Hubby kata macam org Malaysia je yg jual kat kedai hujung ni, sebab yg hujung sana pun ada jual kuih Peneram. Peneram kuih Malaysia kan?? Korang rasa? Entahla ..
.

Nasi Koamok ala2 Nasi Briyani.


Muka Anis Seronok nak dapat nasi



Bagi iza overall okla not bad makanannya, ingat nak beli bakso dengan somtam, memandangkan kami nak pegi makan kat BigFood Nong Chik lepas tu, so tak nak la isi perut penuh-penuh kang tak muat tangki. Sebab BigFood dah booked awal2, 

ha nampak tak penangan ibu mengandung di sini? 
(Baby juga yang kena ye dak? Hihi)

Hubbynye terpaksa redha je ikutkan sebab kalau tak nanti kesian kat baby kan kan kan..
.
Masa kami datang sini hujan lebat, itu pun ramai juga manusia, tapi okla, masih ada meja kosong, tak de la semua full.






Itu sahaja review iza , 4 bintang iza bagi purata untuk semua (harga dan rasa). Berbaloi jugalah kiranya nak bawa anak2 tengok orang Thai niaga macam mana kan. Tak payah jauh ke Thai nun, kat jB je. Alhamdulillah. 

Saturday, September 8, 2018

Resepi Ayam Kampung dengan Menggunakan Pressure Cooker Primada

Assalamualaikum semua.

Harini cuti so rasa kemalasan melanda, iza plan nak masak campak-campak je. Maka terjadilah :
Ayam Kampung Masak Ungkep



Inilah kejadiannya

Senang je bila masak guna pressure cooker ni. Campak semua dalam tu, pastu tinggal. Pegi lah mandi ke, sembahyang ke, tidur ke nanti dah siap die panggil, hahahaha. Serius tau die panggil, bunyinye "tut, tut, tut, tut"....





Masukkan ayam kampung dulu, lepas tu masukkan bahan-bahan yang diblend.


Ok bahan-bahan yang diblend dah dimasukkan, lepas tu gaul semua, tambah air sikit ikut suka hati anda lah ye.



Ni short video masa masukkan rencah yang sudah diblend.





Set pada bahagian 'meat'.
( Abaikan periukku yang belum mandi tu)



Ok ni dah siap, dia akan berbunyi  "tut, tut, tut, tut" memanggil aku yang ketiduran...



 



Ni short Video lepas masak.



Dah siap masak.


Resepi: 

Bahan-bahan yang diblend:

Bawang besar 2 biji
Bawang putih 5 ulas
Cili padi semangkuk kecil
Halia seinci
Kunyit sebesar ibu jari
Serai 4 batang
2 biji buah keras

Lepas dah blend, masukkan je semua dalam pressure cooker tu sekali dengan ayam. Kira macam cecampakla. Ayam tu iza guna dalam seekor (kecik).

Lepas tu masukkan garam,perasa, daun limau purut dan air asam jawa.
Daun limau tu optional, en suami yang suh masuk, ha masuklahh.hihi.

Siap๐Ÿ’ช๐Ÿผ๐Ÿ˜˜



Saturday, January 6, 2018

EYEBROW TUTORIAL / SIMPLE / TUTORIAL KENING MUDAH

Assalamualaikum
.
ok iza dah upload video 

EYEBROW TUTORIAL / SIMPLE / TUTORIAL KENING MUDAH / FAIZAH ABD RAHMAN

.video ni details sikit. dan juga closed up memang tahap nmpk semua lubang kat muka tu lah sng ckp.hahahahaha.jangan luper subscribe iza tau..;-) Klik SINI SINI SINI pun Boleh.HIHI



Contact Form

Name

Email *

Message *