Tuesday, July 7, 2015

Resepi Biskut Famous Amos

Assalam,

Kali ni aku nak share resepi Biskut Famous Amos yang aku cilok dari SINI. Tapi aku ubah suai sikit ikot nafsu.

Aku kepal2 famous amos ni. Sepatutnya tak perlu kepal2. Tak jadila bentuk Famous amos ye tak. Yang penting rasanya memang owesome. Tq Ana Suzana!


Bahan-bahan ( Lebih kurang 100 keping ) :
(BAHAN A)
1 cawan gula ** aku buat 3/4 cawan je
1 cawan gula perang ** aku guna 3/4 cwn jugak
1 cawan mentega
1 cawan minyak
1 biji telor Gred A
secubit garam
1 sb susu segar @ susu tepung **aku guna susu Nespray
1 sudu teh esen vanilla

(BAHAN B)
4 cawan tepong gandum (di ayak)
2 sudu besar serbuk koko Van Houten (di ayak)
2 sudu besar tepung jagung ( di ayak)
1 sk cream of tartar
1 sk soda bikarbonat
½ cawan walnut cincang
1 cawan
 chocolate chips

CARA-CARANYA:

Gaul semua bahan A bermula dengan mentega dan gula.
Guna senduk kayu je. Pastikan semua gula cair baru masukkan bahan B sedikit demi sedikit.

Kemudian simpan doh dalam fridge dalam setengah jam supaya ketika membakar nanti biskut nya tak leper atau penyek.

Oleskan mentega dan tepung gandum di atas loyang.
Kemudian kepal2 sudukan doh comel2 dalam loyang. Jangan terlalu rapat sebab ia akan mengembang.

Bakar pada suhu 160 deg selama 20 min.
Sejurus keluarkan biskut dari oven, terus tolak sikit biskut tu supaya ia  tak melekat kat loyang.
SIAP ;)

Contact Form

Name

Email *

Message *