Tuesday, December 29, 2015

Celebrate Birthday di Restoran Saujana, Gelang Patah.

Assalam.

Pada 27 Dis 2015 yang lalu kami semua berkesempatan menyambut hari lahir Anis dan Abah di Restoran Saujana, Kg.Pendas, Gelang Patah.  Ia dibuka pada jam 12 tengahari - 11 malam dan cuti pada hari Jumaat.

Kami dari Bandar Tenggara hanya mengambil masa selama lebih kurang 1 jam sahaja. Laluan termudah ialah dari Bandar Tenggara - Inas - Kulai - JPO - Gelang Patah. 



Entrance ada terpampang 'Saujana'. Memang senang jumpa. Sebelum sampai ke restorannya, anda kena menapak dalam 20m lebih kurang. Seronok kanak-kanak ni tengok air laut. Restorannya betul2 atas air. Kemudahan Wheelchair pun disediakan.


Tepat jam 12.30 tengahari kami sampai. Masa tu dah ada 2 meja full. (1 meja muat 9 orang).
Kami semua total dewasa 8 orang, remaja 1 org, dan kanak-kanak 7 orang. Bila banyak meja kosong, mata pun jadi rambang nak duduk mana satu. mule2 meja tepi sekali, oleh kerana silau, maka kami pindah ke tengah, lepas tu rasa sempit bebenau, pindah pula ke meja panjang. Ada 1 je meja panjang ni. Yang lain semua meja bulat. Kekurangan meja panjang ni kena angkat lah lauk-pauknye kalau nak agih-agihkan. 



Nak order punyala lama fikir. Last2 ambil set 10pax terus. Perut tengah berkeroncong, faham-fahamlah. Bila sampai je lauk, terus licin semua nasi. Apa lagi, akak aku pun suggest nak add-on. So kami add lagi 1 set untuk 5 pax. Service dieorang memang tip top. Sebab apa, Kami add on lagi set untuk 5 pax pun cepat je sampai. Air ada 3 jug. Teh panas, Sirap Bandung dan Oren. Actually air dah masuk dalam pakej tapi kami add 1 jug. Melantak sekali-sekala untuk orang tersayang ape salahnya kan. Alasan sungguh.

*Kenyang*

Pic lauk memang tak sempat snap. Antara lauknya ialah Siakap 3 rasa, Siakap stim, Udang Nestum, Sotong grg Tepung, Tomyam Campur (2 mangkuk), Kangkung Belacan, Chapchai, Dessert buah epal merah + Tembikai susu, Kailan, Sotong goreng tepung, ketam black pepper dan ada lagi aku x ingat. Bayangkan kemelantakan  serta kekenyangan yang dialami oleh perut2 kami ya.*Nasib aku tak ambil nasi. Ada nasi tak habis dengan tom yam, kami tapaw bawa balik. 


*lepas makan, ambik gambo*

*Makan ditemani suasana laut*



*Pelabuhan Tanjung Pelepas*

Memang syiok lah suasananya. InsyaAllah nak datang lagi katanya.
*ni kek Secret Recipe ye. Bukan Restoran Saujana provide*

Lepas tu baru lah sesi doa selamat dan potong kek. Nampak x dalam botol susu anis tu aku isi air oren pun Anis tak lalu. Alhamdulillah semua kekenyangan. 

*Ni pic luar surau.*

Lepas makan, waktu Zohor pun tiba, so kami solat dulu dekat surau yang disediakan di sini. Memang selesa. Surau pun atas air beb wa cakap lu. Memang jakun giler ok. 


*Resit*

Total semua RM 459 termasuk GST. Aku rasa okla sebab actually banyak sangat lauknya. Lauk yang terpapar dalam resit tu adalah lauk-pauk untuk set 10pax sahaja, set 5pax tak disenaraikan. Oh ya, kad kredit pun boleh apply kat sini. Nampak je macam kampung, tapi service macam bandar. 

Overall, Taste memang 5 star aku bagi, service pun 5 star. Recommended. 

Adios.

Wassalam.






Friday, October 23, 2015

Cara Putihkan Gigi paling Mudah dan Murah

Assalam,

Bagi sesiapa yang rasa giginya semakin kuning (macam aku), bolehla cuba cara paling murah dan mudah ni ye. Kos nya tak sampai RM5 (tak termasuk labour charge). Serius sekali gosok je dah putih sikit gigi aku yang kekuningan ni ha. 

Aku bukan jenis tak gosok gigi ye buat pengetahuan semua. Aku gosok sehari 2 hingga 4 kali tau. Jenama ubat gigi yang tagline nye " Gigi lebih Putih bak Berlian " pun aku dah guna, tapi hasilnya x seputih jika nak dibandingkan dengan menggunakan cara yang bakal aku tunjukkan ni.

Baiklah straight to the point.

Bahan-Bahan yang diperlukan ialah:

1/2 biji air lemon.
3 hingga 4 sudu kecil soda bikarbonat atau sehingga cukup kepekatan yang dikehendaki.

Taraaaaaa, tujer......



Lepas tu gaul la kedua2 bahan tersebut sehingga kepekatannya lebih kurang sama dengan ubat gigi yang berada dipasaran. Lebih kurang macam ni la:

Paste ubat gigi Lemon+soda bikarbonat

Kemudian, letakkan 'paste' tersebut pada berus gigi, dan beruslah gigi anda. Pic memberus gigi tidaklah dapat nak ku tayangkan kerana sedikit seksi. aumm. Kemudian berus macam biasa, tak payah tenyeh kuat2 pun. Rasa nya ada masam2 masin. Masin nya lebihla sikit. hehe. Alah, sekejap jer.

Nampak tak bezanya? 

Sejurus selepas bilas dan kumur-kumur pun anda dah dapat lihat hasilnya ! Paste yang tak habis tu boleh la disimpan dalam freezer, aku nasihatkan tak perlu guna hari2. Aku pun tak tau kenapa, cuma aku pikir ia sedikit berasid takut terlalu menghakis. Sama juga jika kita buat "Scaling" atau cuci gigi di klinik gigi kan? Doktor nasihatkan sekali scaling sahaja dalam 6 bulan. Khuatir akan menghakis gusi. So cukup sekadar sebulan sekali.

Selamat mencuba ya. 


Wednesday, August 12, 2015

Resepi Roti John Sedap

Assalam,
Alang-alang ada roti john kosong pemberian akak ipar aku semalam, maka aku terpaksalah buat breakfast harini, lagipun takut rosak. Alasan sungguh. Cakap jela nak makan, kan senang kan. ;-p Resepi Roti John ni aku cube tiru akak ipar aku buat masa Raya haritu. Akak ipar aku ni berniaga roti john setiap bulan puasa ;-) Tapi aku buat je ikut resepi sendiri. Maaflah kalau ikut resepi ada mayonese. Tapi tak ada kat rumah ni, macam tak kuasa pulak nak keluar pagi2 ni semata-mata cari mayonese ye dak?




Contact Form

Name

Email *

Message *