Thursday, October 24, 2013

Resepi Pavlova

Assalamualaikum,

Di sini aku akan kongsikan resepi untuk menghabiskan whipping cream anda.
Semua sedia maklum bahwa whipping cream mudah rosak selepas 3 hari kotak dibuka.






Tips yang saya akan kongsikan ialah, BUATLAH PAVLOVA.
Ya. HAHA.

PAVLOVA TERDIRI DARI 2 ADUNAN:

Base

Inilah rupanya setelah di bakar dan rest.


4 biji telur putihnya sahaja.
1/2 cawan gula halus
1sb tepung jagung
1sk esen vanilla

Cream topping




2 atau 3 cawan whipping cream.
1sk esen vanilla
1 1/2 sk gula halus
1sk perasa mangga

CARA-CARA:

Base - Mix dengan electric mixer pada kelajuan palingggg laju selama  1 min sehingga bertanduk jika dicalit dengan jari (tangan ye kawan2).
>> Then bakar selama 1 jam sehingga perang pada suhu 130deg.

Cream topping - Mix dengan electric mixer pada kelajuan palingggg laju jugak selama 30 sec. JANGAN LAMA. >> Bila nampak dah thick je, terus stop. Kalau lebih mix, whipping cream akan berketul dan keluar air.

THEN

Lepas siap base itu di bakar, sejukkan dulu, then buhla topping atasnye.
SIAP.
Resepi PAVLOVA asli buh buah kiwi dgn buah strawbery atas topping tu, tapi aku tak ade buah, jadi letak je buah kurma. kui3.

SODAP JUGAKKK.
SELAMAT MENCUBA!
Pavlova Versi Faizah



Resepi Blueberry Cheese Tart Confirm Jadi

Assalam.

Oleh kerana aku penggemar Blueberry Cheese Tart, so kena la buat sendiri kan, barula boleh makan puas2 dan banyak2. Resepi ni aku dapat dari akak ipar aku Kak Sheeda. Muahx3. Senang sangat. Confirm jadik. InsyaAllah.




Tart Shell:

170g Margerin Buttercup
50g Gula halus (Lebih kurang 1  3/4 sudu besar)
1 Biji telur ape2 gred
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil esen vanilla

Aku duk buat tart shell dulu, simpan and nak dekat raya nanti baru buh cheese. Bukan apa, takot habis. Aku ni kejam sikit.

#1 adunan tart shell ni aku dapat buat 70 hingga 75 pcs of shell lebih kurang.


Filling - Cream Cheese:

250g cream cheese
50g gula pasir
1 biji telur ape2 gred
1 sudu kecil esen vanilla

1)Mix cc dan gula dengan menggunakan mixer sehingga cc menjadi lembut.
2)Kemudian masukkan telur dan esen vanilla dan blend lagi. Ketepikan.

Filling - Blueberry:

Hok ni senang, beli jer kat kedai kek. Dalam RM4 lebih 1 tapawey tofu sederhana tu.


Topping - Cheese + pewarna coklat:

Ambil 2 sudu besar cheese yang dah diblend kan tadi,
kemudian campurkan sedikit pewarna coklat. Kalau nak kaler pink ke, biru ke, hijau ke, pepel ke, boleh jugak,  Aku buh kaler coklat sebab bagi aku kaler coklat lebih menggiurkan berbanding kaler2 lain.

Blueberry filling yang sudah dimasukkan ke dalam tart shell.

Ok. Lepas dah buh blueberry filling, boleh la bubuh campuran cc tadi. Nak guna sudu boleh, nak guna piping pun boleh. kalau nak kemas, guna piping. 

Lepas tu bakar dalam 5 min sahaja pada suhu 180c. Atau sehingga tak melekat di jari. Means, masa keluarkan, kita cuba sentuh sikitt je permukaan tart tu, kalau dah tak melekat, maknanya dah jadi. Cukup masak.

Ok. Selamat mencuba!

Resepi Oreo Cheese Cake Bakar

Assalamualaikum.

Dek kerana suka sangat dengan makanan berasaskan cheese, maka lahirlah keinginan yang membuak-buak untuk 'menerai' Oreo Cheese Cake resepi encik Google ini. Tapi ada beberapa perubahan pada resepi yang aku sesuaikan dengan tekak aku.

Oke,


Oreo Cheese cake.
Aku bahagi 2 bahagian, jadi bake setengah jam je. Itu pun perang sudah atasnya.



Oreo Cheese cake ade dua bahagian:
1) Crust
2) Filling

Resepi Crust (Pic 1 & 2)


Butter

Oreo

1/4 buku Butter di cairkan dalam microwave
1 1/2 cawan oreo crust / biskut Oreo hancur 

>> Dua bahan di atas di gaul bersama ,
kemudian di tekan di dalam loyang 8 or 9 inci ,
then di bakar dalam oven selama 10 min pada suhu 130 Degree.

Resepi Filling (Pic 3 & 4)

Whipping Cream, Cream Cheese 

dan gula halus


500g cream Cheese Tatura.
1/2 cawan gula halus.
1 cawan whipping cream.
>> 3 bahan di atas di 'mix' sehingga gebuss, lebih kurang 3 min pada kelajuan ter'maksima'.

Kemudian masukkan :
3 biji telur saiz tak kisah. ( aku pun tak hingat aku pakai telur saiz ape)
1 sk perasa vanilla.
1/8 dri sebiji jus buah oren.
>> Mix JANGAN LAMA kerana kalau lama nanti whipping cream akan pecah dan berketul2.
Lebih kurang 30 second je.

Then masukkan:
5 - 10 keping biskut Oreo kasar2 (agak2 sebesar syiling 20sen) >> gaul ala-kadar je.
Gentel2 kan cream oreo dan masukkan jugak ke dalam  adunan, > nanti die melting masa kita potong tu tau!! nyum2!!

Siap untuk dibakar



Masukkan filling tadi kedalam loyang ,
dan bakar pada suhu 160 degree selama setengah jam, kemudian diturunkan suhunye 130 deg sehingga masak.
P/S: Sila fahami oven anda kerana waktu masak kemungkinan berbeza.

Tak sempat la eh aku nak menghias dan ambik gambo lawa-lawa. Snap je then makan. Lepas tu terus ghaib! Walaupun rupanya huduh, tapi rasanya... MasyaAllah.

SIAP !



SELAMAT MENCUBA!!! 









Contact Form

Name

Email *

Message *